SİYASİ PARTİLERDE DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ
KONGRE Mİ , USUL ŞARTLARIN YERİNE GETİRİLMESİ Mİ ?
Parti içinde demokrasi uygulanmayınca hepsi eğreti bir durum oluyor.
Ülkemizde hemen hemen tüm partiler il -ilçe başkanlarını hatta belediye başkanları ve vekilleri merkezden belirliyor. Bunun kısmen doğru bir tarafı da olabilir ancak her nokta da uygulanması parti içi demokrasiyi ortadan kaldırıyor.
Her lider demokrasiden bahseder. Demokrasiye saygı gösterilmesini vurgular. Mangalda kül bırakmazlar. İşlerine geldikleri gibi demokrasiyi kalkan olarak kullanırlar. Liderlik hegemonyası demokrasiye en büyük darbeyi vurur. Parti içi eleştirilere ve seçmen iradesine itibar etmezler. Anti demokratik uygulamaları her fırsatta uygularlar. Parmakla işaret edilenler aday , gerisi dümen olur. Lidere yalakalık önde gider. Aday potansiyeline göre değil, itaat ve biat kültürüne göre listeler dizayn edilir.
İtaat ve biat kültürü demokrasinin önündeki en büyük engel olarak durur. Lider hegemonyası anti demokratik yöntemleri tercih ederler.
Partilerde demokrasi değil, otokrasi hakimdir. Fikir ve düşünce özgürlüğüne yer verilmez. Aykırılık ve farklılık gösterenler dışlanır.
Kongreler ve ön seçimler sadece delegenin gazını almak .Merkezin dediği oluyor. Gerisi ise sadece usul şartların yerine getirilmesinden başka bir şey değil. Anadolu'da her hangi bir şehirde doğup ,taşındıktan sonra belki de şehre hiç gitmeyenleri çok gördük.
Aday oluyor ve o şehirde bir- iki bulup, " Hadi beni gezdir ve seçmenlerin arasına sok "diyorlar. Sonra vekil oluyor ve şehrinden , sorunlarından bihaber bir vekil oluyor. Şehirle ilgili her şeyi ; o bir kaç kişiden alıyor ve hata üzerine hata yapıyorlar. Maalesef bu seçim sistemi ile halk sesini duyurmaz.
Şehrin insanlarını ve seçim bölgesini hiç bilmeyen biri nasıl siyasetçi olur ?
Oturup tüm bunları sorgulamadan halkın tam olarak vekili olunamadığını artık bilin yeter...
Bu dönemde bazı tip vekiller çıktı. Seçildiği ilin adını taşır fakat ilin hiç bir çıkar menfaatinin yanında yer almaz. Sorunlarını bile dile getiremez. Temsil ettiği ilin insanlarının telefonuna bile çıkmaz bu zengin tipler. Hatta arayanlar olursa, onları ‘’bağlamayın’’ diye talimat verirler. Bunlar özde değil ,sözde atanmış vekiller.
Siyasi partilerin anti demokratik kültüre sahip olması demokrasinin doğru çalıştığını göstermez. Bu tarz realizme aykırıdır. Gerçeği yansıtmaz.
Bu ülkede kendini kanun yerine koyanlar, en büyük hukuksuzluğu alet olurlar.. Hiçbir şey olmamış gibi su yüzüne çıkarlar. Demagoji ve ironi ağızlarda sakız olur.
BİR CEVAP YAZ