07 Temmuz 2023, 12:08 tarihinde eklendi

DIŞ BORÇ MİLLETİN SIRTINDA !

DIŞ BORÇ MİLLETİN SIRTINDA !

DIŞ BORÇ  MİLLETİN SIRTINDA KAMBUR   !

Tüik tarafından yapılan açıklamaya göre  ; Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılında %11,0 arttı.

Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2021 yılında bir önceki yıla göre %42,8 artarak 7 trilyon 209 milyar 40 milyon TL oldu. Döviz cinsinden 802 milyar dolara yükseldi. 

Bu nominal büyüme rakamı inandırıcı olmadı. Rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Ekonomik daralma ve küçülme bariz görülüyor. Hayat pahalılığı ve ağır geçim sıkıntısı kabak gibi ortada. Enflasyona bağlı alım gücü her ay düşüyor.

 Şayet ekonomik büyüme var ise,  neden borçlar kabarıyor ? Niçin  kredi risk primi, enflasyon, kur, cari ve bütçe açığı  yükseliyor ? 

2021 yılı itibariyle genel bütçe açığı 196 milyar TL olup, faiz giderleri 190 milyar TL oldu.

Türkiye’nin yabancı kuruluşlarında ekonomik kredibilitesi ve güveni çok zayıf durumda. Kredi Risk Primi (CDS ) oldukça yüksektir. Borçlanma maliyeti sürekli yükseliyor. 

Dozajı hızla yükselen enflasyon  ekonomiyi, güveni ve ekonomik kredibiliteyi iyice düşürürken, aynı oranda Kredi Risk Primini (CDS ) yukarı yönde yükseltiyor.

Enflasyonla başlayan sürecin, salgın etkileri, resesyon ve devalüasyon , yüksek enflasyon altında durgunluk,   ekonomik büyüme yalanı , ekonomik  küçülme, yüksek vergi artışları, bütçe ve  cari açık,  TCMB rezervlerinin erimesi , yüksek faiz,  kuru artışları ve TL’nin  değer kaybetmesi ekonomik paradokslar.

Enerji fiyatları, emtia , salgın , Ukrayna- Rusya savaşı, Nakliye ve üretim maliyetleri dünya ve Türkiye ekonomisine çok ağır darbe vurdu. Kırılgan olan Türkiye ekonomisi, dalgalı kur sistemiyle bataklığın eşiğine geldi.

Dış borç yükü döviz kurunu yukarı yönde iter. Faiz ve enflasyon üzerine baskı kurar. Zam ve vergi artışlarına sebep olur.

Türkiye'nin brüt dış borç stoku 2021 sonu itibarıyla 441,1 milyar dolar, net dış borç stoku ise 221 milyar dolar oldu.

 Türkiye’nin brüt dış borç stokunun milli gelire oranı  yüzde  54.9 oldu.

 Net dış borç stokun milli gelire oranı yüzde 27.5 seviyesinde gerçekleşti.

Hazine garantili dış borç stoku ise 14.7 milyar dolar oldu. Kamu net borç stoku 1 trilyon 474.8 milyar lira  olup,  stokun milli gelire oranı yüzde 20.5 gerçekleşti.

AB tanımlı genel yönetim borç stoku, aynı tarih itibarıyla, 3 trilyon 26.5 milyar lira, bu rakamın milli gelire oranı da yüzde 42 oldu.

Ucube sistemin derin sancıları milletin sırtında kambur olmaya devam ediyor.  Siyasetin taraflı , ekonomimin monopol , medyanın kartelleştiği bir dönemde ; adalet, hukuk, ahlak , eşitlik, huzur, güven ve büyüme büyük bir çelişkidir. Adalet kainatın bir temelidir. Saltanat rejimlerinde şikayetler dinmez.

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *