14 Ekim 2024, 12:23 tarihinde eklendi

ÇİFTÇİLER İSYAN EDİYOR..!!

ÇİFTÇİLER İSYAN EDİYOR..!!

ÇİFTÇİLER İSYAN EDİYOR..!!

 

Emperyalist ve kapitalist düzen çiftçileri inim inim inletiyor. Köylüler köle gibi ömür boyu çalışıyor. Bir karış mesafe alamıyorlar. Emekleri resmen çalınıyor.

Tarım alanları giderek boşalıyor. Afrika’daki bir çok ülkede bu boş kalan arazilere benzer bir tablo bile yok.

Şeker fabrikaları özelleştirildi. Kapasite ve istihdam oranları artması gerekirken, üretim ve fiyatlar Arap saçına döndü. Şeker fabrikalarının  sinsi uygulamaları pancar üreticilerini zora soktu.  Üretici ve fabrikalar arasındaki makas giderek açıldı.

Pancar üreticileri isyan ediyor.

Üreticiler kaybediyor. Çiftçiler zarar ediyor. Fabrikalar devasa büyüyor. Pancar para etmiyor. Şeker fiyatları raflarda 10 katı artıyor. Enflasyon bazında şeker fiyatları artarken, pancarın tonu enflasyon bazında artmıyor.

 Çiftçiler enflasyonist ortamda  eziliyor.

Çiftçiler resmen sömürülüyor. Emek hırsızlığı diz boyu. Alın terinin kıymeti yok. Şeker pancarı üreticileri karın tokluğuna çalışıyor. Artan maliyetler sebebiyle borçlarını dahi kapatamıyor. Mazot , gübre ve işçilik sürekli tırmanıyor. Çiftçilerin dayanma gücü kalmadı. Kredi borçları arttı.

Fabrikalar çiftçileri zor durumda bırakıyor.

Siyasal politikalar yanlış, bürokrasi keyfinde, siyasetçi ahkam kesiyor.

"Pancarı Düşük Fiyata Almak İçin Düşük Üretim Kotası Veriyorlar"

Pancar fiyatlarında şeffaflık, adalet ve hakkaniyet hiç yok.

Pancar üreticileri, fabrikaların uyguladığı düşük kota politikalarından şikayetçi. Şeker üreticileri, çiftçilere üretim kapasitesinin altında kota vererek, fazla pancarı daha düşük fiyattan alıyor. Bu coğrafyada yapılabilecek en büyük zülümdür.

Neden üretime kota konuluyor?

 Üretime kota ve kısıtlama konulması; Bu tarz uygulamalar Batılı düşmanlar  tarafından dikta ve empoze edilmiş; üretime ve istihdama yönelik büyük bir darbedir. Ülkenin kalkınmasına ve monopol ekonomik düzene dönüşmesinin sinsi bir sonucudur.

Sigara fabrikalarını bitirdiler. Şeker fabrikalarını sattılar ve zayıflattılar. Böylece ithalatın önünü açtılar. Milyarlarca dolar yerli üretim, şimdi ithal edilmekte. Dışa bağımlılığın önü açıldı. Yerli üretime darbe yapıldı.  Faiz ve kredi lobilerinin dayatması ve yerli  işbirlikçilerin skandal uygulamaları bunlar..

Ak Parti hükümeti üretim politikalarında resmen çuvalladı. Rant politikaları ekonomiyi çıkmaza , aileleri perişan etti.

Kırsal kesimde pancar üretimi yapan ve hayvan besiciliği ile uğraşan aileler mağdur durumda. Alın terinin karşılığın alamıyorlar. Vaktinde  pancar küspesini yeterince tedarik edemiyorlar.

Karda, kışta, soğukta ve sıcakta  çalışan çiftçilerin haline vay ki ne vay…

 

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *